Oezbeeks leren

Oezbeeks (oʻzbekcha, ўзбекча, اوزبیکچه) is de officiële taal van Oezbekistan en een minderheidstaal in Afghanistan, Kirgizië, Kazachstan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Rusland, Turkije en Xinjiang, China. Oezbeeks is een Turkse taal en deelt zijn wortels en basisfuncties met talen zoals Turks, Tataars, Kazachs en vooral Oeigoers. Oezbeeks is door de eeuwen heen beïnvloed door Perzisch, Arabisch en Russisch vanwege een dubbele islamitische en Sovjetgeschiedenis. Afhankelijk van waar Oezbeeks wordt gesproken, kan het dus worden geschreven in het Latijnse, Cyrillische of Perso-Arabische alfabet. Of je nu vloeiend bent of slechts een paar woorden en uitdrukkingen wilt leren, Oezbeeks leren opent je in de oude wereld van de zijderoute en de harten van een volk doordrenkt van geschiedenis, cultuur, gastvrijheid en traditie.

Uzelf vertrouwd maken met Oezbeeks

Uzelf vertrouwd maken met Oezbeeks
Verkrijg Oezbeeks leermateriaal voor talen. Vóór de val van de Sovjet-Unie was het Oezbeeks geen wijdverspreide vreemde taal. Er is echter een klein, maar gestaag groeiend aanbod aan taalgids, zelfstudiecursussen, schoolboeken, grammatica's en woordenboeken in het Engels beschikbaar op Oezbeeks. Als je Turks of Russisch leest, zul je nog meer bronnen tot je beschikking hebben.
  • Controleer wat er online beschikbaar is, in uw plaatselijke bibliotheek en plaatselijke boekwinkel; universiteiten met programma's voor Turkse en Centraal-Aziatische studies hebben mogelijk ook een bredere selectie van Oezbeekse referenties. Doe je huiswerk.
Uzelf vertrouwd maken met Oezbeeks
Luister naar Oezbeeks. Om een ​​oor voor elke taal op te bouwen, moet je er zoveel mogelijk naar luisteren - het Oezbeeks is geen uitzondering. Als u een eenvoudige Google- of YouTube-zoekopdracht uitvoert, vindt u een mozaïek van Oezbeekse audio- en videoclips, mediabronnen en dergelijke waar u naar kunt luisteren. Een uitstekende bron is BBC Uzbek.
Uzelf vertrouwd maken met Oezbeeks
Sluit vriendschap met Oezbeekse sprekers. Als je op de hoogte bent van een Oezbeekse diaspora waar je woont of als je toegang hebt tot penpal-websites en online chatrooms, zoek dan Oezbeeks sprekende vrienden. Je moet jezelf onderdompelen in Oezbeeks eten en cultuur en mensen hebben om je taalvaardigheid mee te oefenen.

Wennen aan de grammatica

Wennen aan de grammatica
Volg een cursus Oezbeeks of zoek een Oezbeekse docent. Er is niets beter dan leren onder de juiste begeleiding van een ervaren leraar. Hoewel het vinden van taalonderwijs voor Oezbeeks een ongelooflijke uitdaging kan zijn vanwege de zeldzaamheid buiten Azië, doet het geen pijn om nog steeds te kijken. Misschien komt er een bezoekende Oezbeekse student bij jou in de buurt die graag wat bijles wil geven!
Wennen aan de grammatica
Begrijp het verschil. Oezbeeks heeft meer gemeen met Japans en Koreaans dan met Engels. Oezbeeks leren zal uitdagend maar lonend zijn. Opvallende kenmerken van de taal die anders zijn dan het Engels zijn onder andere de onderwerp-object-werkwoord-zinvolgorde, klinkerharmonie en achtervoegsels / agglutinatie. In tegenstelling tot Engels of de meeste Europese talen heeft het Oezbeeks echter een zeer regelmatige fonetische spelling, geen onregelmatige werkwoorden en is het genderneutraal; leer een regel en pas deze toe op iedereen.

Je onderdompelen in de cultuur

Je onderdompelen in de cultuur
Wees niet bang om fouten te maken. Native speakers zullen je niet verachten als je fouten maakt. Er zijn zo weinig buitenlanders die Oezbeeks spreken dat elke kennis van de taal die je hebt een teken van eer en veel respect is voor Oezbeekse mensen. Breng de meeste tijd door met luisteren en probeer zo goed mogelijk na te bootsen wat je hoort. Je leert Oezbeeks goed als je blijft oefenen.
Je onderdompelen in de cultuur
Reis naar Oezbekistan. Als je door Centraal-Azië kunt reizen, kun je Oezbeeks het beste leren en toepassen in Oezbekistan zelf. Oezbekistan is een land dat rijk is aan cultuur, kunst, geschiedenis en gastvrijheid. Nogmaals, maak je huiswerk en zoek uit wat voor jou werkt.
Oezbeekse mannen en vrouwen gebruiken verschillende vormen van begroetingen. Mannen begroeten elkaar door hun linkerhand op hun borst boven het hart te houden; vrouwen raken elkaar met de rechterhand op de schouders en kussen elkaar op de wangen. Meestal zijn het drie zoenen. Maar dit hangt af van welk deel van Oezbekistan je bent. Ga gewoon met de stroom mee. Het is geen groot probleem.
Oezbeekse sprekers zijn over het algemeen meertalig en de meesten kunnen ten minste één of twee regionale talen spreken en verstaan, meestal Russisch vanwege de Sovjetregering en / of Tadzjieks-Perzisch.
Reizen door Oezbekistan, vooral in andere delen dan de hoofdstad van Tasjkent, brengt verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder moeilijke toegang tot plattelandsgebieden als gevolg van onderontwikkelde wegen, onmogelijkheid om met een bankpas te betalen (hoewel je vrij gemakkelijk geld kunt opnemen bij banken) en corruptie bij de overheid . Oezbekistan is een dictatuur en bekritiseer de regering niet. Doe je onderzoek goed voordat je op reis gaat. Misschien wilt u ook een gids krijgen.
benumesasports.com © 2020