Hoe Fiction Plots te ontwikkelen

Op enkele uitzonderingen na, moet succesvolle fictie een duidelijk plot hebben dat je personages uit hun normale leven en door een reeks gevechten haalt. Deze reis leidt naar een moment waarop personages slagen of falen in een ultieme strijd die hen verandert. Een manier om fictie te plotten, is door het voor te stellen als een film, omdat films zeer strikte plotstructuren hebben.

Uw verhaal uitzetten als een film

Uw verhaal uitzetten als een film
Bestudeer enkele van je favoriete fictieve verhalen en hun filmaanpassingen. Elk verhaal, ongeacht waar het over gaat of wanneer het werd geschreven, is op dezelfde manier aangepast voor film, met specifieke gebeurtenissen die op specifieke tijden plaatsvinden.
Uw verhaal uitzetten als een film
Stel je voor dat je roman of korte verhaal een film is en je kijkt in de tv-lijsten om te beslissen of je het wilt bekijken op basis van de 1 zin die je hebt gekregen. Schrijf die zin op en bewaar hem waar je hem altijd kunt zien.
 • Deze beschrijving van 1 zin is ontleend aan de filmindustrie, waar het een logline wordt genoemd. Als u de logline kent, voorkomt u dat u zo verzandt in interessante personages en situaties dat u vergeet waar uw verhaal over gaat.
Uw verhaal uitzetten als een film
Beslis over een goede opening. De eerste scène in een film brengt het publiek in hun verbeelding van het theater naar de wereld van de film. In een boek intrigeert de opening lezers, zodat ze zich ertoe zullen verbinden de rest van het verhaal te lezen.
 • Stel je hoofdpersonage voor, die op reis gaat, de ultieme strijd vecht en wordt veranderd door de ervaring.
 • Laat je hoofdpersonage zien in zijn dagelijkse leven en zorg ervoor dat hij ongelukkig is. Als hij gelukkig is, is er geen reden om ergens heen te gaan of iets te doen, en daarom niets om over te schrijven. Een andere manier om de hoofdpersoon uit zijn leven en in je verhaal te dwingen, is door zijn gelukkige leven te vernietigen.
 • Besteed niet te veel tijd aan de opening. Je wilt alleen genoeg om je lezer een goed idee te geven van wie je hoofdpersonage is voordat je hem uit het normale leven en in je verhaal trekt. Hoe eerder u dit doet, hoe gelukkiger uw lezers zullen zijn.
Uw verhaal uitzetten als een film
Verzin een goed einde. Filmmakers willen dat het publiek met mistige ogen het theater verlaat en tevreden is dat of het hoofdpersonage uiteindelijk zegevierde of faalde, alles was zoals het zou moeten zijn. In uw verhaal moet de lezer tot de laatste regel komen en met dezelfde voldoening zuchten.
 • Je hoofdpersonage moet terugkeren naar het normale leven, hoewel niet noodzakelijkerwijs het leven dat ze aan het begin van het verhaal leidde. In veel verhalen laat het personage haar oude leven achter zich en begint een nieuw waarin ze gelukkiger is.
 • Het einde, de ontknoping (DAY-noo-mahn) genoemd, is korter dan de opening omdat je je personages of je setting niet hoeft te introduceren. Zodra het hoofdpersonage de ultieme strijd overleeft, begint het theaterpubliek zijn jassen en portemonnees te verzamelen. Lezers zijn niet minder ongeduldig om de zaken af ​​te ronden.
 • Terwijl u voortbouwt op uw verhaal, moet u ervoor zorgen dat alle subplots ook in de ontknoping zijn opgenomen.
Uw verhaal uitzetten als een film
Beschrijf de ultieme strijd. Dit is het live-of-die-moment voor je hoofdpersonage, wanneer het erop lijkt dat er geen manier is om te winnen tenzij hij iets doet dat hij eerder niet heeft kunnen doen. In een film is dit de scène waar het publiek op het puntje van hun stoel zit, bang dat het hoofdpersonage misschien alles verliest waar hij om geeft of zelfs sterft.
 • De ultieme strijd hoeft geen echte, fysieke strijd tegen een vijand te zijn. Het kan elk soort gevecht zijn, zelfs een gevecht dat alleen in de geest van het personage plaatsvindt wanneer hij besluit zijn leven te veranderen om te krijgen wat hij nodig heeft. Houd er rekening mee dat dit misschien niet is wat het personage wil.
 • Geef je hoofdpersonage een reden om de ultieme strijd te voeren. Het moet heel belangrijk zijn, zodat hij niet stopt en teruggaat naar het leven dat hij leidde voordat het verhaal begon. Het hoeft echter voor niemand anders belangrijk te zijn dan voor hem.
 • In deze strijd, zoals bij alles wat eraan voorafgaat, moet de hoofdpersoon degene zijn die de nodige actie onderneemt om te slagen of niet en faalt.
Uw verhaal uitzetten als een film
Geef je hoofdpersonage een zwart moment, wanneer ze alles lijkt te hebben verloren, wanneer de vijand zeker lijkt te winnen en er geen manier is om de komende ultieme strijd te overleven.
Uw verhaal uitzetten als een film
Maak een lijst van alles wat je hoofdpersonage nodig heeft om de ultieme strijd te winnen. Zorg er dan voor dat hij de meeste niet heeft wanneer het verhaal begint. Dit omvat fysieke zaken zoals wapens, bondgenoten en aanwijzingen, maar ook niet-fysieke zaken zoals moed of barmhartigheid.
Uw verhaal uitzetten als een film
Verbind je opening met je ultieme gevecht door je hoofdpersonage een reeks uitdagingen, obstakels en veldslagen te geven, elk moeilijker dan de vorige. Aan het einde van elke uitdaging is er een periode van kalmte terwijl de hoofdpersoon op de uitkomst reageert en zich voorbereidt op de volgende.
 • In het begin zullen de uitdagingen gemakkelijk zijn en zal de hoofdpersoon winnen. Maar ongeveer halverwege het verhaal begint de hoofdpersoon te verliezen. In een film is dit punt gemakkelijk te vinden omdat het is waar het publiek stopt met juichen voor de hoofdpersoon en zich zorgen begint te maken over haar.
 • Bestudeer de lijst die je hebt gemaakt van de dingen die je hoofdpersonage nodig heeft om de ultieme strijd te winnen. Laat hem na elke uitdaging dingen verwerven of dingen leren, zodat hij alleen de belangrijkste mist wanneer hij de ultieme strijd aangaat. Hij moet dit laatste in zichzelf vinden net voordat hij verslagen is.
Uw verhaal uitzetten als een film
Weven in andere personages, subplots en verhaalelementen. Dit alles moet de hoofdpersoon dienen op haar reis van wie ze is aan het begin van het verhaal tot wie ze is aan het einde.

Uw plot opschrijven

Uw plot opschrijven
Kies een titel en noteer uw logline.
Uw plot opschrijven
Stel je voor dat je het verhaal samenvat voor een vriend die geen interesse heeft om het te lezen, maar er toch alles over wil weten.
 • Schrijf in de tegenwoordige tijd.
 • Laat alles weg behalve de kale botten van het verhaal. Schrijf de plot op een eenvoudige manier. Je hoofdpersonage leeft zijn normale leven, dan gebeurt er iets. Hij reageert, dan gebeurt er iets anders. Ga op deze manier door het hele verhaal.
Uw plot opschrijven
Schrijf in een reeks korte alinea's, gescheiden door lege regels, die elk een klein stukje van het verhaal bevatten. Dit maakt het gemakkelijker om iets eruit te halen en iets beters te vervangen of de alinea's te herschikken.
 • Als je wilt, schrijf je elke alinea op zijn eigen indexkaart, leg je de kaarten in volgorde neer en herschik je ze.
Uw plot opschrijven
Begin pas met het schrijven van je verhaal als je zeker weet dat de plot zo goed is als je kunt.
benumesasports.com © 2020